Kérdése van? Hívjon minket! +3670 946 7327

Automatizálási segédlet
2020.07.03 13:47

PLC villamos bekötése 1.rész

PLC villamos bekötése 1.rész

PLC-k villamos bekötésének bemutatása OMRON PLC starter kit segítségével 1. rész

A csomagban található PLC a CP1 termékcsalád eszközeiből állnak. Ez a termékcsalád  pozícionálási, összetettebb vezérlési feladatok megoldására tökéletes választás. Akár szállítószalag vezérlésről legyen szó vagy akár pontból pontba való mozgásról, a nagy sebességű impulzuskimenetek, a paraméterezhető hajtásvezérlési lehetőség és a pozícióvisszajelzés kombinációja minden olyan funkciót biztosít, amelyre az adott alkalmazásnál szüksége lehet.

Omron PLC starter KIT vásárlása

 

 

 

Egy PLC vagy egy starter kit kiválasztásánál fontos szempont az üzemeltetés tápforrása. Léteznek ugyanis AC (100-240VAC) betáplálásu és DC (24 VDC) betáplálású CPU és bővítő modulok. Mi ebben a bejegyzésben inkább a DC verziót fogjuk tárgyalni és felépíteni az alapoktól. További lényeges kritérium az is, hogy a PLC kimeneti oldalán milyen tipusú kapcsolási megoldás található. Lehet relés és tranzisztoros kapcsolás is. A tranzisztoros kimeneteket tovább lehet bontani NPN-es vagy PNP-s verziokra.

  • A PNP-s kimenet esetén a terhelés a kimenet és a nulla tápfeszültség közé kötendő be. Így a PLC egy 24 VDC feszültség jelenik meg ha a bekötőt eszköz jelet ad..(Ez a rendszere elterjetteb Europában)
  • Az NPN-es kimenetnél a kimenet és a pozitív tápfeszültség közé kell kötni a terhelést. Így itt a PLC a folyamatos 24 VDC eltünik vagy is 0V lesz belőle. (Ezek a rendszerek inkább távol keleten jelemzők)

Omron PLC-k vásárlása (csak PLC)

Miután sikerült kiválasztani a PLC típusát már csak a ki- és bemenetek számát kell meghatározni. Ez feladat függő, de amennyiben idővel fellépnének plusz igények, további input, output, analog modulokkal lehet még bővíteni tovább a PLC-t.

Az OMRON starter kit-ben található egy PLC CPU, integrált bővítő modulokkal (kompakt PLC). Ezentúl egy hozzá csatlakoztatható egy színes NB szériás 7" vagy 10" HMI, azaz érintőkijelző. A starter kit tartalma egy DC táp is(abban az estben, ha további jónéhány eszközt szeretnénk még vezérelni a PLC tápegységéről, érdemes előzetes kalkulációt késziteni, hogy elegendő-e a tápegység teljesítménye a feladat ellátására). Az Ethernet alapú komunikációhoz szükséges switch-et is tartalmazza a csomag, amelyre öt eszközt lehet rákötni összesen.

 

CP1L és a hozzá tartozó eszközök bekötése DC 24V-esetén PNP-s rendszerben

A beüzemelés során a életvédelemel kapcsolatotos elektromos biztonsági berendezéseket nem részletezük a leírásban ezek eltérőek lehetnek a tervezésben.

A PLC és a összes eszköz DIN sínre szerelhetők illetve akár csavarral rögzíthetők. A DC tápon csak korlátozot számba áll rendelkezése csatlakozás így az elosztásuk szükséges lehet. (lásd a DC táp output oldala)

Nagyobb Omron DC tápegység vásárlása

 

  • Első lépés: Ahhoz hogy a PLC-t megfeleően betudjuk kötni és működtetni tudjuk a rendszert elöszőr a DC tápegységet kell bekötnünk. A DC táp alapvetően fázis fügetlen de a leírás alapján amely megtalálható minden OMRON-os DC táp kézikönyvében az INPUT oldalon lévő L jelőléshez kell bekötni a fázist, N-re kell bekötni a fázis nulláját, és földjelre pedig egy földet kell bekötni. Ha ezt jól csináltuk a felkapcsolás után a DC output oldalon a 0 és a 24 VDC között mérőműszerel kimérhető a DC tápfeszültségünk.

  • Második lépés: A PLC betáplálásának bekötése. A fő tápját DC 24V az L1-re kell bekötni és a hozzá tartozó 0V L2/N-re kell bekötni. 2-es és 3 pontra a földet kötjük.

  • Harmadik lépés: A PLC input oldalán (ami a PLC felső részén található) bekötjük a COM pontját. Ami mivel 24V DC feszütséget fogunk kapni az eszközöktől így 0V DC-re kell kötni.

  • Negyedik lépés: A PLC output oldalán (ami a PLC alsó oldalán található) bekötjük a COM-okat. Ami mivel 24V DC feszültséget fogunk kiadni így a DC 24V-re lesz bekötve az összes COM. (Azért kell bekötni az összes COM-ot az output oldalon mivel itt szakaszokra van osztva PLC hogy, egységesen ki tudja adni az összes kimenetre a megfelelő táp-ot)

  • Ötödik lépés: A switch tápelátásának bekötése (kép felső része). Hasonlóan a PLC-hez a switch is DC 24V-ről müködik. Így ennél is a DC 24V kell bekötni a fő táphoz illetve a 0V és a földet kell még bekötni.

 

  • Hatodik lépés: HMI bekötése (kép alsó része). Ez is DC 24 V-ről müködik.

 

Ha ezzel végeztünk és elektromosan mindent jól bekötötünk és leelenőríztük már csak a hálozat összekötése van. Amivel elketromosan csak annyi dolgunk van első sorban hogy csatlakoztatunk minden eszközt a switchbe.